Kopřiva bude k nalezení během pár dnů

Pomalu se začíná oteplovat a než se nadějeme všechno začne pomalu zelenat a růst do krásy. Poslední bílé mapy, které přinesla paní zima, úspěšně roztají a zmizí zase na pár měsíců pryč. Příroda se začne probouzet a všechno pěkně rašit a kvést. Můžeme nacházet prvotní bylinky a dopřát si přírodní restart.

Kopřiva je známá svými detoxikačními účinky, pomáhá léčit infekci, příznivě působí na klouby a na trávení. Obsahuje vysoké množství železa a to právě skvěle bojuje proti jarní únavě.

Kopřiva je močopudná a pomáhá při zánětech močových cest. Dále čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje hladinu cukru v krvi.  Pomáhá při problémech se střevy a je výborná na trávení. Podporuje imunitu a příznivě působí na slinivku. Léčí jaterní a žlučníkové choroby, působí proti tvorbě ledvinového, močového kamene a písku. Poradí si s bolestmi hlavy, odstraňuje únavu, roztahuje a podporuje cévy, je podpůrným pomocníkem při léčbě exémů a kožních plísní.

Obsahuje vápník, železo, sodík, křemík, vitaminy K, E, D, B2 a C. Dokonce ho obsahuje 2x více než  mají citrony. Dále obsahuje kyselinu mravenčí a kyselinu křemičitou a další látky.

Kopřivová směs

Trápí Vás chudokrevnost nebo artritida? Vyzkoušejte si udělat kopřivový salát. Mladé kopřivy, listy ředkviček a cibulovou nať povaříme v malém množství vody, až do jejího odpaření, přisolíme ne moc, jen na chuť a kdo má rád kmín tak dá trochu mletého a vše společně ještě prohřejeme. Podávají se denně 2-3 lžičky.

Kopřivový čaj na revma a průjem

25 g čerstvých, ale můžeme i sušených ( 18g) kopřivových listů zalijeme vroucí vodou a necháme 20 minut louhovat. Pijeme tak 2-3 x denně.

Kopřivový sirup na žaludek

Čerstvé kopřivy rozdrtíme a vylisujeme z nich šťávu, kterou v poměru 1:1 smícháme s cukrem a necháme sirup dojít k bodu varu, dokud se cukr nerozpustí. Užívá se pak jako běžný sirup do čaje, vody, po lžičkách. Je výborný na trávení. Diabetici mohou místo cukru použít stévii.

Tinktura

Vybereme si nádobu, kterou hodně naplníme kopřivou, kterou nadrobno pokrájíme, pak zalijete 30-40% alkoholem. Během 7-14 dnů následného máčení výluh 1x protřepáme. Hotový přefiltrujeme a uskladníme nejlépe ve tmavé láhvi. Tinktura je například výborná i z oddenku, který se sbírá na jaře nebo na podzim a používá se především k vlasové výživě.

Čerstvé zelené výhonky se skvěle hodí do kuchyně, například do polévky nebo do velikonoční nádivky. Hlavně je nezapomeňte pořádně proprat ve vodě.

Polévka z kopřiv

Je mnoho způsobů, jak si ji uvařit. Jedním z nich je dát vařit kopřivy s brambory a zeleninou, když je vše dostatečně měkké, tak rozmixujeme a dochutíme solí a smetanou. Pro zjemnění přidáme máslo.

Můžeme s ní experimentovat a přidat ji do smoothie nebo do různých salátů, nemusíme se obávat, že by nám ublížila.

Výluhy z kopřiv můžeme použít při koupelích celého těla nebo jen pro úlevu nohou.

Závěrem rada pro zahrádkáře

Výskyt kopřivy na zahrádce znamená, že je zde vyšší poměr dusíku v půdě. Když ji nechceme zpracovat pro naši potřebu, po vytržení ji neházejte na kompost. Do sudu, z kterého berete vodu na zalévání, naházejte kopřivy a nechte je tam delší dobu máčet. Touto vodou zalévejte pravidelně záhonky se zeleninou a budete mít dokonalou ochranu před škůdci.

2 komentáře u „Jarní lékárna – kopřiva skoro na všechny neduhy“

  1. ladaB napsal:

    Dobré rady na kopřivy, její účinky jsou známé. Hodně se používá také na velikonoční nádivku, jen posledních pár let kopřivy prostě do té doby nenarostou, ani letos ne.

    1. Petra napsal:

      Musí se hledat, jsou sice malinké, ale naleznou se.

Napsat komentář

Nové články