Zbývá už jen několik dnů a my pozvedneme sklenky na novoroční přípitek.

Nejčastěji se připíjí sektem, ale jak se v dnešní době vyznat v nákupu toho nejlepšího? Stejně jako jsou trendy v módě a bydlení, není tomu ani ve víně jinak.
Proto vám přináším pár tipů z letošní nabídky od odborníků.

Sekt Rotkäppchen – Demi-sec
Tato značka je nejvíce prodávaná v Německu a svojí tradicí sahá do roku 1856. Je plný ovocné vůně s živou perlivostí a příjemnou polosuchou ovocnou chutí.

Bohemi sektprestige 36, ročník 2013 – Brut
Tento jakostní sekt je zlatavé barvy s bohatou perlivostí. Má vyváženou šťavnatou jemně ovocnou chuť zralého jablka a má svěží pikantní kyselinku. Vybíravé jazýčky rozhodně potěší, i když jeho cena je trochu vyšší.

Sekt Labouré-Gontard Crémant de Bourgogne rosé – brut
I když je vyrobený klasickou šampaňskou metodou, tak v chuti je suchý, ovocný a svěží a nejlepší je ho spíš podávat jako aperitiv. Mimo jiné má vyšší cenu, ale nádhernou lososovou barvu.



Sekt Grandioso brut Chateau Valtice – brut
Odrůdy Chardonnay a Ryzlink stojí za výrobou tradiční francouzskou metodou kvašením přímo v láhvích, používanou v Champagne. Tyhle bublinky mají svěží chuť, plnost a harmonii zvýrazněnou jemným dlouhotrvajícím přírodním perlením.

Tato čtveřice je podle chuti na předních místech. Samozřejmě se dá připít stejně tak Bohemia sektem, Avanti, Frizzante nebo Lambruscem, stejně jako koupit sekt za  4 000 ,- Kč a více nebo za 40,- Kč.

Co bychom měli vědět

Sekt – je šumivé víno, které je vyráběno kvašením suchého, kyselejšího vína, skladováno ve skleněných láhvích se špuntem

Šampaňské – označení pouze pro šumivá vína vyráběná tradiční metodou

Prosecco – název italského šumivého bílého vína. Je to složenina dvou slov.

  • Pro – čistě
  • secco – suchý

Co musíme vědět

Každé šumivé víno má svoje označení, tak až příště vezmete do ruky láhev, budete vědět o čem je vlastně řeč.

  • extra brut – extra tvrdé, úplně bez cukru
  • brut – tvrdé s náznakem sladkosti
  • extra dry – zvláště suché, ale sladší, než brut
  • demi-sec – polosuché, takže polosladké
  • sec – suché
  • doux – sladké

Zajímavá je i nabídka skleniček, tak třeba ať vás někde v restauraci nepřekvapí, jak a která se na co používá.

 

 

Kalich – jejich tvar je inspirován ňadrem francouzské královny Marie Antoinetty. Dá se z nich udělat pyramida na efektivní nalévání bublinek. Určitě si užijete perlení.

 

 

 

 

Flétna – ideální na prosecco a sekt, dobře podrží bublinky. Pokud chcete ale zachovat bublinky delší dobu, je rozhodně je lepší nalévat pouze do poloviny.

 

 

 

 

Tulipán – to jsou skleničky používané nejvíce na pravé šampaňské a nalévají se jen maximálně do 1/3. Tak aby vám to někde nepřišlo divné, že jste dostali tak málo.

 

 

Stejně jako je mnoho druhů sektů, tak je i větší množství skleniček.
Doma si s tím rozhodně hlavu nelámejte a hlavně ten Nový rok s radostí přivítejte.

Připijme si na zdraví, štěstí a lásku.

 

2 komentáře u „Na zdraví a šťastný nový rok“

  1. ladaB napsal:

    Skleničky “kalich” vlastním a jsou ozdobou v prosklené poličce. Zajímavé je, že se mi začalo líbit broušené sklo až tak ve 30 letech a to samé “má” moje dcera. Nikdy na broušené sklo nebyla, ale teď už má doma nejen skleničky na víno, ale i na panáky, mísy, cukřenku a tác. Naposled si koupila misku s “pokličkou” na bonbony, ta je úplně úžasná :-).

  2. ladaB napsal:

    My si už léta připíjíme Bohemií. Jednou jsem vyhrála francouzské víno se dvěma ručně broušenými skleničkami právě na sekt. Tak používáme právě tyto. Aspoň nemusím “vytahovat” ty, co máme za sklem :-).

Napsat komentář

Nové články