Nabídka ořechů je v dnešní době poměrně rozsáhlá.

Výběr různých druhů ořechú, ale pistácie patří k mým nejoblíbenějším.

Díky možnostem dovozu této pochutiny máme skutečně z čeho vybírat a to je dobře.
Ořechy samy o sobě jsou velmi prospěšné pro naše zdraví.
Doporučená dávka pro denní spotřebu, bez jakýchkoliv úprav, je zhruba 1 hrst. Nejlepší se si udělat směs různých druhů ořechů.

Dá se totiž těžko určit, který druh ořechů by měl dostat královskou korunu. Každý plod obsahuje něco trochu jiného a také má jiné účinky působnosti na naše zdraví. Ovšem když budu upřímná, tak ne každý druh ořechu mi chutná a na druhou stranu některé druhy zase tolik miluji, že bych je snědla na posezení.

To se mi běžně stává u pistácií. Mám nejraději neloupané, protože si každý ten oříšek musím zasloužit. Naivně si myslím, že když je budu loupat, tak jich tolik nesním. Pak když se podívám na hromádku u sáčku, tak si rázem vzpomenu na hádanku svého dětství. Babička se mi kolikrát ptala:„Jestli pak znáš tuto hádanku? Hádej, co jedl chlapec. Čím víc jedl, tím víc toho přibývalo…..“ To přece louskal ořechy.
No jo, ale co naplat, když jsou tak dobré.

Pistácie neboli také řečík,
je velmi stará kulturní rostlina z čeledi ledvinovitých. Nejstarší zmínky o jejím pěstování pocházejí z Persie z doby 3 000 let př. n. l.. Domovem pistácií je střední a západní Asie, z oblasti svého původu se vlivem mnoha staletí rozšířily až do Turecka, Iránu, Itálie, Sýrie, Řecka, Tuniska, Kalifornie a jiných zemí. K nám je dovážíme nejčastěji z Iránu.

Pistácie můžeme je zakoupit v různých baleních a také úpravě, záleží na co je budeme používat.

  • neloupané, nesolené a nepražené se slupkou, ve skořápce – ty jsou určeny hlavně pro výrobu RAW produktů. Jsou totiž 100% přírodní, jedná se o živou stravu, kdy surovina je zpracována do teploty 42°C. Pak se z nich vyrábí trvanlivé a zdravé tyčinky nebo se používají při RAW pečení.
  • neloupané, solené  a pražené – hlavně jsou určeny k mlsání
  • loupané, nesolené – mohou se jak konzumovat, tak použít pro pekařské a cukrářské účely

Jsou vysokým zdrojem vitamínů A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K a minerálních látek, draslíku, fosforu, hořčíku, manganu, měďi, selenu, sodíku, vápníku, zinku, železa.

Pistácie a naše zdraví

Působí jako prevence proti rakovině, kardiovaskulárnímu onemocnění. Podporují trávení, imunitní systém a správnou činnost srdíčka. Pročišťují náš organismus od škodlivin, udržují zdravý nervový systém, takže se dá říci, že bojují proti stresu. Snižují vysoký cholesterol a vysoký tlak.

Chuťové pohárky budou v sedmém nebi

Vyzkoušejte si doma udělat svojí pistáciovou zmrzlinu, budete překvapeni výsledkem a navíc oslníte tím i návštěvu, pokud ovšem nebude mít alergii na ořechy.
To byste si měli nejprve ověřit. Bohužel ne každý může s chutí pojídat oříšky.

 

3 komentáře u „Pistácie patří mezi oblíbené ořechy“

  1. ladaB napsal:

    Dokupovala jsem vlašské ořechy kg/219 Kč, ale viděla jsem i dražší. Ale co by člověk nekoupil pro zdraví.

  2. ladaB napsal:

    Pistácie i lískáče jsem už objednávala, ale máme rádi všechny ořechy. Jsou dobré na nervy :-).

  3. bobalka napsal:

    Pistácie miluje celá naše rodina, jen kdyby nebyly tak drahé. Já osobně mám ráda i mandle, lískáče i vlašské ořechy,

Napsat komentář

Nové články