Jaké látky najdete v energetických nápojích a má smysl je konzumovat?

Asi není tajemstvím, že většina energetických nápojů je postavena na přítomnosti vysokého množství kofeinu a cukrů. Do záhadných nápojů v plechovkách se však přidávají i další suplementy, které mají podpořit pozitivní účinky kofeinu a neutralizovat ty nežádoucí. Které to jsou a jak působí na lidské tělo?

Guarana místo kofeinu

V některých energetických nápojích se ve složení objevuje místo kofeinu guarana. Ta obsahuje látku kofeinu podobnou, v níž je však koncentrace stimulačních účinků mnohem vyšší. Guarana obsahuje totiž zhruba 4% kofeinu, zatímco kvalitní káva odrůdy Arabica maximálně 2%. Guaranin, jak se kofein obsažený v guaraně nazývá, má navíc tendenci uvolňovat se do krve postupně, to znamená, že povzbuzující efekt má v jeho případě na rozdíl od kávy dlouhodobější charakter. Guarana kromě toho obsahuje také theofylin a teobromin, což jsou látky mimo jiné obsažené v čokoládě či kakau, které mohou za navození příjemného pocitu a zvýšení hladiny dopaminu.

Taurinem proti stresu

Tato přirozeně se vyskytující aminokyselina bývá ve své umělé podobě také často přidávána do energetických nápojů a je tak vhodným výživovým doplňkem pro tělo, které trpí nemocí anebo zvýšenou fyzickou námahou či úrovní stresu, při níž není samo schopno produkovat dostatek taurinu. Ten podporuje mimo jiné funkci srdečního svalu, zásobení buněk kyslíkem a naopak jeho nedostatek se projevuje hyperaktivitou depresemi či dokonce epilepsií. Jeho přirozený zdroj najdeme ve stravě, především ve vejcích a mase.

Cukr, přirozený zdroj energie

Cukr se do energetických nápojů přidává také ve zvýšené míře. Jde o nejefektivnější palivo pro tělo i mozek. V gelech a nápojích určených pro sportovce jej najdeme nejčastěji ve formě glukózy anebo fruktózy, což je ovocný cukr, který je pro tělo přirozenější. Nadměrná konzumace cukru ale může vést prudkému nárůstu hladiny inzulinu, což poznáte podle následného pocitu těžkých nohou. Obezita a cukrovka také nejsou příliš příjemnými nemocemi, proto si na cukr ukrytý v energetických nápojích dávejte pozor. Množství zkonzumovaných energetických nápojů za den by ale nemělo překračovat únosnou mez. Tu poznáte tak, že se na vás začnou projevovat nežádoucí účinky stimulace, například bolesti hlavy, hučení v uších, nervozita, nespavost, pocity na zvracení a podobně. V tom případě je nutné s konzumací energetického nápoje okamžitě přestat a pokusit se dostat něco do žaludku. Nejlépe nějakou domácí pochutinu, třeba výborný bylinkový chléb, který přírodní cestou pomůže vašemu organismu nastolit opět ztracenou rovnováhu.

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Napsat komentář

Nové články