Jablečný ocet

Jablečný ocet do zdravé výživy samozřejmě patří, o tom v naší době už pochybuje jen málokdo. Obsahuje sice jen minimální množství minerálů, jen mírné množství draslíku a žádné vitamíny ani vlákninu. Už naši předkové ho ale užívali jako lék na spoustu zdravotních problémů, např. při onemocnění cukrovkou, u vysokého krevního tlaku, vysoké hladině cholesterolu, při hubnutí, některých kožních onemocněních, má protizánětlivé účinky, snižuje riziko srdečního onemocnění, vzniku rakoviny.

Jak a na co jablečný ocet používat

Přidání jedné či dvou polévkové lžíce do půl liru vody, popíjení během dne – pomáhá při hubnutí, cukrovce, vysokém krevním tlaku, zvýšené hladině cholesterolu, snižuje se výskyt onemocnění srdce, snižuje riziko onemocnění rakovinou.

Potíráním kůže octem zředěným vodou – po štípnutí hmyzem se zmenšuje otok, bolestivost, při některých kožních onemocnění snižuje svědění a výskyt nových ložisek. Zesvětluje stařecké skvrny, pihy, bradavice, zlepšuje pleť při akné

Zvyšuje lesk vlasů přidáním lžičky octa do oplachové vody po mytí vlasů – nutno vyzkoušet koncentraci, spíše méně, než více, jablečný ocet má svůj osobitý pach, který nemusí každému vonět

Klasické užití octa je při vaření, do zálivek salátů, ochucení majonéz

V domácnosti ho můžeme požívat při úklidu, má mírně desinfekční účinky a rozpouští vodní kámen. Okna se budou krásně lesknout, pokud je budete mýt vodou s jablečným octem

Negativní účinky jablečného octu

Při dlouhodobém užívání a silnější koncentraci zhoršuje osteoporózu, může vyvolat podráždění jícnu, poškození zubní skloviny.

Nejúčinnější jablečný ocet je doma vyrobený. Kupované jsou často vyráběny jen z jablečných slupek, jablka od velkopěstitelů jsou byly vystaveny postřikům kvůli různým chorobám ovoce. Jak se říká, tyhle jablka ani červ nežere. Nejzdravější jablka jsou proto u vás na zahrádce.

Jednoduchý recept na domácí jablečný ocet

Potřebujeme 1kg jablek, asi 3 litry vody, pětilitrovou sklenici, čistou utěrku na překrytí. Veškeré další pomůcky z kuchyně musí být nerezové, plastové nebo dřevěné

Jablka (nejlépe červená kvůli barvě octa) pečlivě omyjeme, zbavíme stopek a zbytků okvětí. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle či robotu. Jablka se neloupou, strouhají se i s jádřincem. Nastrouhaná vysypeme do sklenice a zalijeme vodou. Hladina by měla být zhruba pět cm nad jablky. Láhev překryjeme čistou utěrkou. V teple necháme 10 – 14 dní, dvakrát denně důkladně promícháme. Po té směs přecedíme přes síto. Zcezenou tekutinu slijeme do vypláchnuté sklenice a tentokrát uložíme do chladna a tmy – nejméně na tři týdny, doporučuji spíše déle. Pak znovu přecedíme přes husté čisté plátýnko. Hotový ocet slijeme do menších lahviček, pečlivě uzavřeme a necháme uložené ve tmě a chladu. Láhev, ze které ocet zrovna odebíráme, uchováváme v ledničce.

Pokud se při skladování utvoří na dne láhve s octem sedlina, není to na závadu.

Domácí ocet při správném uložení vydrží nejméně jeden rok.

Jeden komentář u “Jablečný ocet”

  1. ladaB napsal:

    Mít doma jablečný ocet, je dobrá věc, stačí pro něj sáhnout, když potřebujeme. Vloni jsem ho dělala dvakrát, letos ne.

Napsat komentář

Nové články