Jak se slavilo tenkrát v jižních Čechách.

Tradičním pokrmem byly vejce a výrobky z nich. Říkalo se jim také straky. Kynuté pečivo se dělalo převážně kulaté a muselo být i lesklé, to aby zářilo jako sluníčko na obloze.

Velikonoční jídlo se chystalo o Zeleném čtvrtku, kdy se pojídala kaše s medem. Tento zvyk se jinde nedržel, leda, že by děvče se vdalo jinam a tento zvyk vzalo s sebou. Na Velký pátek se chystala pořádná polévka a to buď zelná nebo chlebová a jako druhý chod pak byly vařené brambory s mlékem.

Bílá sobota byla už na vaření veselejší. Pekly se mazance a připravovala hlavička. Té se muselo péct skutečně hodně, však se pojídala celé svátky.

Nedělní oběd byl už bohatší na maso a tak se peklo a hodovalo. Kůzlátko – tomu se říkalo hábrle, jehněčí, kuřata s nádivkou, někde se dělala holoubata nebo křepelky. Nechyběly různé speciality z uzeného masa. Přílohou byl špenát z kopřiv, čerstvý listový salát a samozřejmě bylinky, které se přidávaly snad ke každému jídlu.

Podle regionů se dělalo sladké i slané pokušení.

Doudlebsko – specialita římovských hadů z perníkového těsta, plné oříšků a mandlí. Nebo dělali podkovy, na kterých byla okénka a ty se postupně odlamovala.

České Budějovice – tady se peklo pečivo do tvaru raka nebo husy. Nebo různé pečivo, které mělo jakoby žebříček – to se většinou nosilo do osetého pole jako ochrana proti škůdcům.

Třeboň – co byste čekali od rybníkářského kraje. Tady se stoly prolamovaly pod rybou v rozmanitých podobách. Nejčastější byl samozřejmě kapr, ale taková štika s křenem nadívaná, panečku, to byla pochoutka. Častokrát se objevily ryby lehce prouzené. Ale čemu byste nevěřili, hospodyňky si poradily a připravovaly z ryb huspeninu a vařily rybí jaternice, kterým se říkalo cynádr.

A tak se vařilo a slavilo. Nejčastěji jste se setkali s hlavičkou, kuřecími závitky s kopřivovou nádivkou, jehněčí se peklo na pivu, ryby na mnohý způsob dělali. Ze sladkých moučníků nesměly chybět mazance a beránci.

Specialitou v tomto kraji byla jihočeská špenátová roláda, která se zdobila máslovou pěnou nebo šlehačkou.

 

Jeden komentář u “Velikonoce a jižní Čechy”

  1. ladaB napsal:

    U nás se peče hlavně beránek, mazanec, jidáše, nechybí ani maso, i sekaná s vejci, nesmí chybět nádivka, malování vajec….dřív se velikonočním jídlům připisoval velký význam a lidé je nosili i do kostela k posvěcení. Na venkově v některých krajích je to tradice i dnes.

Napsat komentář

Pobyt na zámku Loučeň

Romantický pobyt pro dva na zámku

Užijte si romantický pobyt na zámku pro dva.

Ráno snídaně do postele, romantická večeře při svíčkách, procházka zámeckým parkem a další...

Krásný zážitek, na který si rádi vzpomenete.

Zajímavé odkazy

Pobyt na zámku jako svatební dar

Podnikejte se založenou živností

Internet na doma

Multitrans

Svatba v kostele

Sirup z rakytníku

Pobyty na zámku

Magazín o zdraví

Kvalitní víno

Pobyty v ČR s rodinou

Rybářské revíry v ČR

Adrenalin a zážitek pro dva

Babiččina cukrárna v Rajhradě

Autoškola Grošek ve Vyškově

Svatební obřad na zámku

Myartego - eshop s vlasovou kosmetikou

Pobyty na koních

Nové články