Vyzkoušejte si kvalitu sektu

Hodnotí se 5 složek: čistota, barva, perlení, vůně a chuť.

  1. čistota – skleničku naplňte do 2/3 a zkontrolujte čistotu nakloněním nad hořící svíčkou
  2. barva – sektovou skleničku podržte proti bílému pozadí (například ubrousek nebo čistý bílý kapesník)
  3. perlení – je velmi důležitým prvkem pro určení kvality. Čím je jemnější, tím je méně potlačena chuť a vůně vína. A tím nám vlastně umožňuje vychutnat to nejlepší, co sekt poskytuje.
  4. vůně – abychom ji ovšem dobře zaregistrovali, musíme nejprve skleničkou zatočit, poté opakovaně přičichnout.
  5. chuť – je rozhodující prvek, zdali se ke značce sektu vrátíme nebo již nikdy více. Napijte se málo šumivého vína, nepolykejte, ale zlehka ho poválejte v ústech. Sekt získá tělesnou teplotu a jeho chuť se lépe rozvine.

Při jaké teplotě můžeme víno podávat?

bílé šumivé – 5-7°C

rosé – 6-8°C

červené – 9-11°C

3 komentáře u „Degustujte jako profesionálové“

  1. ladaB napsal:

    Já víno skoro vůbec nepiji, nějak mi to nic neříká. Manželovi kupuji občas červené suché, buďto Portugal, Merlot …jinak sekt většinou jen na přípitek k Novému roku.

  2. rojak napsal:

    Ono se to lehko píše a ještě lehčeji mluví, ale být sommeliérem nemůže být opravdu každý, protože to chce talent a mít chuťové buňky. Obdivuji některé profesionály jak ochutnají víno a poznají z ochutnávky co je to za odrůdu, jméno vína a jeho ročník. Klobouk dolů.

  3. ladaB napsal:

    Kvalita všeho je vždycky lepší, než kvantita – a to platí i u dobrého vína.

Napsat komentář

Nové články