Search




Každá bylinka má zde na zemi své poslání

Správným sběrem bylin vše začíná.

V dávných dobách bylo úplně normální, že si lidé na pomoc zvali tak zvané báby kořenářky nebo sami znali tajemství těchto rostlinek a chodili je sbírat. Malé rostlinky nepomáhaly jen při nemoci a neduhu, ale zkoušely se jejich přednosti různě i v kuchyni.

V dnešní době se dá říci, že je to jednodušší. Snad všechny obchody mají sáčkové koření na jakoukoliv možnou přípravu potravin. Vybrané obchody a lékárny nabízí zase množství sušených bylin, hub a různých směsí. Ovšem nic z toho nenahradí to, když my sami si je nasbíráme, usušíme a vnímáme jejich vůni. Samozřejmě je chce dobře znát a vědět jejich přednosti a nedostatky a také kdy a kde si je nasbírat, aby všechno co děláme dávalo nějaký smysl a mělo správný účinek.

Správný sběr bylinek

Než se vrhneme na rostlinku, nejdříve si o ní zjistíme co nejvíce informací. Správný a účelný sběr není jen a pouze ve volbě ročního období, ale i v další směrech. Je důležitá fáze růstu, kvetení, ale i míra zralosti. K tomu se hodně váže i doba, kdy se vydáme na sběr. Některé látky, které bylinka obsahuje se dokonce mění i během dne a pokud chceme získat co nejvíce léčivých látek z ní, nezbývá nic jiného, než si ji pořádně prostudovat.

  • bylinky a jejich části bychom měli sbírat vždy suché (samozřejmě tím myslím přirozenou cestou – větrem, sluncem)
  • kořeny by se měly sbírat ráno nebo podvečer
  • natě, listy, květy a plody jsou nejlepší kolem poledne

Nikdy se nedávají do igelitových tašek a sáčků. Je to prosté, bylinky v sobě obsahují vodu a tak by se Vám mohly ve velmi krátké době zapařit. Ideální je košíček, papírový nebo plátěný sáček.

Máme nasbíráno a jdeme sušit

Samozřejmě nejlépe hned po sběru a musíme dodržet i správná pravidla, jak na to.
Pokud budeme sušit přirozenou cestou, tak vybereme vhodné místo a tím rozhodně nebude prašná půda nebo vlhký sklep. Potřebujeme čisté, suché, stinné místo a také dobře větrané.
Pokud nic takového nemáme, nevěšte hlavu, sušit se dá i v sušičce na potraviny nebo dokonce i v troubě, která je nastavená asi tak na 40°C. U kořenů si můžeme dovolit o trochu více.
Můžeme je sušit buď zavěšené, pak by svazky neměly být moc silné nebo je můžeme rozložit na savý papír, ale pozor, ať se vzájemně nepřekrývají. Kořeny musíme pořádně omýt a nakrájet na menší části.

Je usušeno, musíme je správně uskladnit.

Rozhodně i uskladnění bylinek má svá pravidla, jinak by Vaše práce mohla přijít vniveč. Správně usušená bylinka, když se vezme do ruky, tak je křehká, šustí a rozpadá se. Snadno ji zkrátka rozemeleme mezi prsty a tak je to správně. Pokud máme vzduchotěsnou nádobu z tmavého skla, tak je to ideální, nepronikne do ní totiž tolik světla. Chybu neuděláme ani tím, že ji ještě vyložíme papírem a pořádně uzavřeme.

Všechny listy a květy co jsou viditelně hnědé, případně černé vyhodíme. A také musíme mít na paměti, že ačkoliv jsme bylinky dobře usušili, postupem času jejich účinky slábnou, proto používání po ročním skladování nemá prakticky žádný účinek. Snad jen dobrý pocit a to je pro zdraví dost málo.

Brzo začne jaro a tak se budeme postupně seznamovat s různými bylinkami, určitě nás sledujte 🙂

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 80 Kč
Zobrazit formulář pro nákup



7 x komentováno u “Každá bylinka má zde na zemi své poslání

  1. Vera napsal:

    Já si třeba petrželku dám raději do mrazáku. Sušila jsem si akorát jitrocel.

  2. matylda napsal:

    Stačí si vypěstovat aspoň ty základní do kuchyně. I taková majoránka a zelená petrželka jsou bylonky. Už aby se ro na zahradě zelenalo 🙂

  3. bobalka napsal:

    To je pravda, každá bylinka má svůj účel, Já suším hlavně mátu, meduňku a kopr. Ještě lipový květ a bezový květ ,všechny bylinky mám ze zahrady, rostou mi tam samy bez mé péče a kupodivu jim to vůbec nevadí.

  4. rojak napsal:

    Obdivuji tuto znalost ohledně bylin a vše co se okolo nich děje. Myslím tím na co se která používá a jaký má která užitek.

  5. ladaB napsal:

    Doma usušené bylinky jsou lepší než kupované, ale vše sbírat nelze, tak se koupí. Osobně suším petrželku, celerové mladé lístky, kopr, majoránku a mátu. Petrželku, pažitku a kopr také zamrazím. Když pak vhodím do polévky, je to jak čerstvé :-).

Napsat komentář