Mohlo by vás zajímat

Pobyty na zámku, skvělý zážitek
Sirup z rakytníku je plný vitamínu C
Magazín o zdraví vám poradí
Rybářská dovolená v Jižních Čechách
Kvalitní víno pro slavnostní příležitost
Svatební obřad na zámku

Zážitkové menu v zámeckém hotelu Chateau St. Havel ****


Vyhlášený šéfkuchař Ondra Slanina zde pro vás vytvoří delikatesní menu, které bude pro vás skvělým zážitkem. Odpočiňte si při svíčkách a v krásném stylovém proštředí s vynikající kuchyní.

Hledal jsem a vidím





Tip na dovolenou

Jak pórek ovlivnil historii

Dnešní vyprávění nebude ani o vaření, ale ani o výborných vlastnostech pórku.
Nedávno jsme rozebírali historii a jak ovlivnily některé květiny šlechtické erby.

Ani pórek není výjimkou.

Ano je to tak. Pórek se stal národním symbolem Walesu. Jak se to stalo, nám vypráví tato legenda.

Svatý David se svým vojskem vedl mnoho bitev. Jedna bitva se dokonce odehrála právě v pórkovém poli. David, který byl moudrým velitelem svého vojska, nařídil velšským bojovníkům, aby sundali svoje přilbice a upevnili na ně právě tuto zeleninu. Tím vlastně splynuli s přírodou. Pěkně se zamaskovali.

A nejen to. Pórek pak posloužil jako rozpoznávací znamení vojáků bojujících na stejné straně.

Hle ty máš pórek na hlavě, patříš k nám.

A tak svoji bitvu se Sasy vyhráli. Na počest toho se stal pórek národním symbolem a dokonce si ho národ tak připomínal, že byl vyražený na mincích.
Byl zobrazen na rubu britských jednolibrových mincí ve verzi  z let 1985 – 1990.

7 komentářů na „Pórkové pole“

  1. rojak napsal:

    Taková pórková polévka, to je dobrota. Doma nesmí nikdy chybět.

  2. matylda napsal:

    Tak já pórek mám ráda. Škoda, že mi ho na zahradě žerou nějaké mrňavé potvůrky.

  3. bobalka napsal:

    Já pórek vůbec nepoužívám, nějak na něj nejsme zvyklý. Legenda se mi líbí. 😀

    1. ladaB napsal:

      Já jsem z něho dřív taky nic nedělala, ale jak jednou zkusíte, tak vám zachutná. Na drobná půlkolečka ho dávám i na chleba se sádlem místo cibule. Je to dost dobré….nebo na chlebíčky s rybičkovou pomazánkou dávám nahoru místo plátku citronu :-).

  4. ladaB napsal:

    Pórek nepěstujeme, není místo. Poslední dobou dělám často pórkovou pomazánku a polévku. Tu dokonce jí i holky, nejen zeleninové a vývary. Přidávám ho i do “číny” … zdá se mi to jemnější.

  5. Vera napsal:

    Pórek pěstujeme na zahrádce každý rok. Moc nám chutná!

  6. ladaB napsal:

    Z pórku jsem dřív nevařila, teď ho mám doma i v mrazáku … dost jsme si ho oblíbili.

Napsat komentář

Mohlo by vás zajímat

Sirup z rakytníku je plný vitamínu C
Magazín o zdraví vám poradí
Rybářská dovolená v Jižních Čechách
Kvalitní víno pro slavnostní příležitost

Zážitkové menu v zámeckém hotelu Chateau St. Havel ****


Vyhlášený šéfkuchař Ondra Slanina zde pro vás vytvoří delikatesní menu, které bude pro vás skvělým zážitkem. Odpočiňte si při svíčkách a v krásném stylovém proštředí s vynikající kuchyní.

Hledal jsem a tak zde vidím





Rubriky

Nové články