Vyzkoušejte moje tipy do kuchyně, které používáma mohu doporučit.

  • zelenina neztratí barvu, pokud ji budeme vařit bez pokličky, nad párou nebo v parním hrnci
  • aby párky při ohřívání nepraskly, přidáme do vody trochu mléka
  • pokud přesolíme, přidáme syrový brambor, krajíc chleba nebo lžíci másla
  • marmeláda se nebude kazit, pokud vypláchneme skleničky rumem
  • hovězí maso dřív změkne, přidáme-li panáka rumu
  • do palačinek přidáme trochu sodovky nebo rumu, budou nadýchané
  • smažák nevyteče, když ho obalíme dvakrát
  • zdravější řízky bez oleje smažte na pečícím papíře
  • škraloupu na mléce se zbavíte, když dáte do hrnku kostku ledu
  • knedlíky – místo mléka do kvásku dejte šlehačku, budou lepší
  • při smažení olej neprská, přidáte-li trochu soli
  • při smažení cibulky přidejte trošku mouky, bude zlatavá a dřív hotová
  • domácí Míša – tvaroh + zakysaná smetana + cukr, smícháme a dáme do mrazáku
  • bramboráky nenasáknou tukem, když do těsta přidáme trochu strouhanky
  • rychleji uvařené brambory, pokud jsou nakrájeny na malé kostky a ponořené do vody, aby nevykukovaly, víc vody ne
  • nové brambory napřed namočíme do slané vody, lépe se zbavuje slupka

 

Rady a tipy našich babiček

Oceníme, až budeme taky v jejich věku.

Občas je dobré se nad nimi zamyslet a také se jimi řídit. Nejsou totiž na škodu.

  • Jak jednou ukážeš, že něco umíš a můžeš, tak příště „musíš“ (osvědčeno, jednou jsem ostříhala manžela a dělám to celý život, upekla jsem dort a peču pro všechny stále)
  • Malé děti – malé starosti, velké děti – velké starosti. Prostě starosti celý život.
  • Když je umyté nádobí a uklizená linka, je vlastně uklizen celý byt
  • Pokud něco funguje, je zbytečné to měnit
  • Rčení – za dobrotu na žebrotu, se mockrát vyplnilo
  • Dočkej času jako husa klasu – babi, proč mám nosit košilku, když mě nic nebolí; a najednou rada, nad kterou se mávne rukou, záda bolí a zase to říkáme dál svým dětem, které to také pochopí až při bolesti
  • Dívejte se na svět také očima jiných
  • Nevzdávej se, než hodit vše za hlavu, napřed to zkus
  • O všechno popros a za všechno poděkuj, to bychom měli děti učit odmalička
  • Uměj naslouchat druhým, než odpovíš
  • Co zaseješ, to sklidíš a s poctivostí nejdál dojdeš

 

Zkušenosti lidi naučily, že ne vždy se oplácí dobro dobrem, a nekončí vše dobře jako v pohádkách. Neměli bychom být neteční a občas vystoupit z davu a udělat něco dobrého pro druhé, i kdyby to byl jen úsměv na podrážděnou prodavačku. I ta mohla mít zrovna špatný den.

Jeden komentář u “Tipy a rady do kuchyně”

  1. bobalka napsal:

    Hodně Vašich rad používám, a něco vyzkouším.

Napsat komentář

Nové články