Search




Když žlučník začne stávkovat

Jak vypadá a kde sídlí?

Je to dutý orgán, který je ve tvaru hrušky. Nachází se v podžebří na pravé straně břicha. A pokud jste doposud nevěděli, tak jedině dobře, protože když dá o sobě vědět, tak dá pěkně člověku zabrat. Žlučníkový záchvat není nic příjemného a způsobuje pořádné bolesti, kterým je lépe se vyvarovat.

Žlučník je takovým zásobníkem žluči, kterou produkují játra, a od toho vzniklo i jeho jméno. V našem těle rozmělňuje tuky, aby se usnadnilo jejich trávení. Inu a kdo to skutečně přežene s mastným a smaženým jídlem, může jeho žlučník vyjít do stávky. To je ale provázeno neskutečnými bolestmi, zejména v pravém podžebří. Následkem může být tvorba žlučových kamenů a úplně v nejhorším případě poškození jeho funkce.

Nesvědčí mu stres

Bohužel za nemocí žlučníku nestojí pouze strava, ale také stres. Ne nadarmo se o lidech, co trápí žlučník mluví jako o žlučovitých. Jsou protivní, zamračení, usmějí se jednou za uherský rok a jejich pleť začíná mít nažloutlou barvu. Žluč totiž pomáhá detoxikovat a jejím prostřednictvím se vylučují z těla některé léky, jedy a cholesterol.

Akutní problém? Co s tím rychle dělat?

Kolika přichází hlavně hned po jídle. Bolest v podbřišku, nadmuté břicho, které bolí, nevolnost, napětí pod žebry, které se může šířit až do zad. Teplota, třasavka, zvracení a ukrutné bolesti. S tím vším se můžete setkat. Pokud jsou zde kameny, tak potvůrky mohou bránit odtoku žluči a tím hrozí, že žlučník bude napaden bakteriemi ze střeva a dojde k zánětu.

Nejprve zkuste přiložit teplý obklad a také mohou zmírnit proces léky proti bolesti a k uvolnění křečí hladkého svalstva. Pokud to nepřestává, asi bych sáhla po telefonu a volala 155.

Co nemá rád

Tučná a smažená jídla, uzené, vnitřnosti, majonézu, plísňové a zrající sýry, slaninu, vejce, kynuté ovocné knedlíky, krémové dorty, maggi, masox, sycené vody, alkohol.

Co mu prospívá

  • ovoce – hroznové víno, mango, meruňky, broskve, nektarinky, borůvky, jablka, citrusy
  • zelenina – saláty, mrkev, celer, petržel, okurky, ředkev bílá, červená, černá, zelí (hlávkové, dušené, čerstvé, kyselé), brokolice, dýně
  • sójové maso, ryby, králík, krůta
  • oves, ječmen, rýže

 

Jak se zbavit žlučových kamínků?

Bohužel naše tělo si dokáže poradit s malými kamínky, ale na větší už musí nastoupit příslušný tým lékařů a odstranit je operativně.  Určitě jako prevence je dobrá čtvrtletní kúra, takový očistný proces. Výborný je vitamín C, lecitin, mátový nebo lněný olej (existují v dnešní době i tobolky), jitrocel, výtažky z artyčoku a ostropestřec. Samozřejmě jak a co správně užívat Vám poradí lékař nebo v lékárně. Prevence je k nezaplacení.

Co babská rada?

 

Tak i ta by jedna byla. Pořiďte si přesličku rolní, přesněji její nať. Vezměte 2 hrsti a nechte propařit horkou vodou. Až bude vláčná, tak ji promačkejte, vložte do plátýnka a přiložte teplý obklad na oblast žlučníku. Nechte působit alespoň půl hodiny. Čím déle, tím je to samozřejmě lepší. Po sundání obkladu by bylo dobré namazat místo mastným krémem.

 

Bylinky, co jsou kamarádi s žlučníkem

Řepík lékařský, jablečník obecný, boldovník vonný, smetánka lékařská, krušina olšová, heřmánek pravý, máta peprná a kurkuma.

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 80 Kč
Zobrazit formulář pro nákup



4 x komentováno u “Když žlučník začne stávkovat

  1. bobalka napsal:

    Já jsem po operaci žlučníku 20 let, kupodivu mě sice bylo blbě, ale bolesti jsem měla jen tlumené, za to 3 dny v kuse. Když jsem šla k doktorovi před odpolední, doktor mě poslal na další vyšetření a než jsem se nadála, byla jsem po operaci. Na odpolední jsem už nešla, nechtěli mě pustit :D.

  2. ladaB napsal:

    Jsem ráda, že se žlučníkem problém nemám a snad mít nebudu. Vzpomněla jsem si na slova jednoho mého doktora, když mi bylo asi padesát: “s Vámi budou mít doktoři ještě práce!” – to byl jen údiv, že jsem nebyla nikdy na žádné operaci ….

  3. Vera napsal:

    Problémy se žlučníkem naštěstí nemám, ale můj tatínek s ním byl na operaci a vím, jak před tím trpěl.

  4. rojak napsal:

    Není o co stát. Bylo mi 32 roků, když jsem se jednoho dne probudil s bolestí podbřišku,která ale vystřelovala zezadu. No byl to žlučník a kámen jako pěst. Opravdu to nikomu nepřeji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *