Vyberte si pánev, která se stane nejužitečnějším vybavením vaší kuchyně. Rozhodující je nejen povrchová úprava, ale i typ

Pánev bezpochyby patří k povinnému vybavení každé kuchyně. Jak vybrat tu správnou pro vaše potřeby? Poradíme, jak se v nabídce zorientovat a koupit takovou, která vám bude dobře a dlouho sloužit.

Podle typu

Existuje hned několik základních typů pánví. Univerzální, hluboká, sauté, na palačinky, grilovací nebo třeba wok. V žádné domácnosti nesmí chybět alespoň jedna univerzální pánev. Má středně vysoké zaoblené okraje a je nejlepší na smažení. Menší pánve od 20 do 24 cm poslouží na jednu porci, velikost okolo 26–28 cm vystačí pro celou rodinu, 30 cm potom opravdu na velké porce.

Hluboké pánve se většinou dodávají i s poklicí. Hodí se zejména na dušení nebo k výrobě omáček. Grilovací pánev poslouží milovníkům grilovaných pokrmů, protože dokáže co možná nejvěrněji napodobit vzhled a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů nebo pečiva – i bez rozpalování grilu na zahradě. Poznáte ji tak, že má vystouplé mřížkování dna.

Stále oblíbenější je i pánev wok. Má relativně malou plochu samotného dna, ale velkou plochu stěn, které sahají vysoko a umožňují uvařit velké množství surovin naráz a připravovat je při velmi vysoké teplotě. Využijete ji zejména při přípravě asijských pokrmů, ale často dokáže nahradit i obyčejný hrnec.

Povrchová úprava

Kvalitní pánev, na které se nebude jídlo připalovat, závisí především na povrchové úpravě, kterou se pyšní.

  • Nepřilnavé povrchy. Na takové pánve se nanáší syntetická látka, která nabízí nejlepší nepřilnavé vlastnosti, takže v omezené míře umožňuje i opékání zcela bez oleje. Zpravidla ale těžko snáší teploty nad 200 nebo 250 °C a musí se s ní manipulovat velmi šetrně, aby se povrch nepoškodil.
  • Nepřilnavé povrchy s minerálními částečkami. Tyto pánve mají tu výhodu, že nejsou tak náchylné na poškození. Zejména kvalitní titanové pánve patří k těm vůbec nejlepším nepřilnavým pánvím, jsou velmi odolné a zdravotně nezávadné.
  • Keramické povrchy, porcelány a smalty. Jejich nepřilnavost je poněkud nižší, ale stále nabízí velmi dlouhou životnost, snadné mytí a možnost ušetřit na spotřebě tuku.
  • Kovové pánve bez povrchové úpravy – Na velmi vysoké úrovni mohou posloužit litinové, nerezové a ocelové pánve bez jakékoliv povrchové úpravy. Při přípravě jídel však musíte počítat s použitím tuku, aby se pokrmy nepřipalovaly, ale na oplátku je můžete snadno používat třeba i v troubě.

ZDROJ: http://www.dokuchynky.cz/clanky/jak-vybrat-panev-do-kuchyne/

Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com

Napsat komentář

Pobyt na zámku Loučeň

Romantický pobyt pro dva na zámku

Užijte si romantický pobyt na zámku pro dva.

Ráno snídaně do postele, romantická večeře při svíčkách, procházka zámeckým parkem a další...

Krásný zážitek, na který si rádi vzpomenete.

Zajímavé odkazy

Podnikejte se založenou živností

Wedding services

Internet na doma

Multitrans

Sirup z rakytníku

Kvalitní víno

Letecký simulátor F16

Trávníkový koberec

Zahradnictví Říčany

Prodej palivového dřeva Říčany

Prodej a rozvoz palivového dřeva Praha

Jantarový obojek proti klíšťatům

Výkopy s motorovým rýčem

Zážitková dovolená pro dva

Pobyty v ČR s rodinou

Rybářské revíry v ČR

Adrenalin a zážitek pro dva

Babiččina cukrárna v Rajhradě

Autoškola Grošek ve Vyškově

Myartego - eshop s vlasovou kosmetikou

Pobyty na koních

Nové články